شرکت ایونت با بهره گیری از دانش روز مهندسی و تجهیزات ابزار دقیق و استفاده از دو دهه تجربه فعالیت در زمینه دستگاه های تست نشتی توانسته است.
تست نشتی (Leak Testing) یکی از روشهای بسیار مهم و غیرمخرب با کاربردهای گسترده در صنعت است و عمدتا برای تشخیص درز یا شکاف در قطعات به کار میرود؛ چرا که نحوه انجام تست نشتی براساس استانداردهای رایج انجام میگردد. در واقع، این استانداردها بسته به نوع صنعت و حساسیت قطعات، پارامترهای مختلفی نظیر فشار، زمان، روش تشخیص نشتی و حدود مجاز نشتی را مشخص میکنند و هدف نهایی از آزمون تست نشتی، اطمینان از عملکرد صحیح، ایمنی و طول عمر قطعات خواهد بود که میتوانند منجر به نشت سیالات (مایع یا گاز) شوند.
شرکت ایونت بیش از دو دهه می باشد که به صورت تخصصی در زمینه طراحی و ساخت دستگاه های تست نشتی فعالیت می نماید و بیشتر از یکصد دستگاه تست نشتی به صنایع مختلف از جمله صنایع خودرویی، گاز، پزشکی، لوازم خانگی، لوازم سرمایشی و گرمایشی و … ارائه نموده است . تمامی تجهیزات یونیت های تست نشتی شرکت ایونت از بهترین برندهای معتبر دنیا تهیه شده است از جمله : سنسورهای اندازه گیری، تجهیزات پنوماتیک و کنترلر دستگاه که از برندهای اروپایی می باشند.
ساخت دستگاه های تست نشتی شرکت ایونت با محوریت مهندسی و بر پایه استفاده از آخرین تکنولوژی روز دنیا می باشد و همچنین جهت تسریع در پیشرفت با شرکتهای معتبر دنیا دائماً در ارتباط و تبادل دانش بوده است، از جمله خرید دانش فنی از شرکت های معتبر آلمانی جهت بهینه سازی تکرارپذیری و دقت دستگاه های تست نشتی، که خوشبختانه بعد از چند سال پیگیری در سال 2016 این کار انجام شد.
بازرسی غیر مخرب یا LT به مجموعه ای از روشهای ارزیابی اشاره دارند که طی آن، عملکرد و یکپارچگی یک قطعه بدون ایجاد آسیب دائمی و یا تخریب مورد بررسی قرار میگیرند. به طور کلی، شامل اصول فیزیکی گوناگون برای شناسایی ویژگی مواد یا تشخیص عیوب و آسیبهای موجود در آن بدون بار آوردن ضایعات مکانیکی میباشند.
در واقع، آزمون تست نشتی گاهی ساده و گاهی پیچیده است، اما در حالت کلی همگی بر یک اصل استوار بوده؛ به صورتی که فشار داخل مخزن با فشار سنج داخلی و خارجی اندازه گیری و ثبت میشود و اختلاف فشار موجود نشان دهنده وجود ترک یا درز در محصول مورد نظر خواهد بود. در مقابل، روش پیچیده با استفاده از آنالیز و مقایسه امواج صورت میگیرد و تست آکوستیک امیشن نمونه ای از آن است.
شما در نظر بگیرید یک قطعه تولیدی دارید:
بعنوان مثال، یک قطعه کپسول که داخل آن گاز تزریق میشود، در صورتی که در محل جوشکاری مشکلی داشته باشد، گاز از محل جوش خارج میگردد. مثال دیگر، در اتصالات کولر خودرو می باشد که اگر اتصالات مناسب آببندی ننمایند، به مرور زمان گاز کولر خارج میشود و خنک کنندگی کولر خودرو افت مینماید.
در مثال دیگر، در بعضی از قطعات ریخته گری، مثل بلوک سیلندر خودرو، اگر حفره و نواقص وجود داشته باشد، باعث میشود که روغن یا آب به مسیری دیگر نفوذ کند.
در مثال های بالا، در صورتی که قبل از تزریق سیال اصلی تست نشتی بر روی قطعه صورت بپذیرد، قطعه ناسالم از فرآیند تولید خارج می شود و از زیان ها و دوباره کاری های بعدی جلوگیری می شود. شاید جالب باشد که بدانید برخی از نشتی ها به قدری ریز هستند که سازنده قطعه در مراحل تولیدی متوجه آن نمیشود و پس از خروج قطعه از کارخانه و در فرآیند استفاده مشتری، به مرور زمان افت کیفیت و نهایتا شکایت مشتری را در پی دارد. این گونه نشتی ها تنها از طریق انجام تست های دقیق قبل از خروج قطعه از کارخانه قابل شناساییاند.
انتخاب روش مناسب آزمون تست نشتی به عوامل مختلفی نظیر اندازه و نوع نشتی، نوع سیال، فشار کاری سیستم و استانداردهای مختلف صنعتی بستگی دارد که هر یک راهکارهای مناسبی ارائه میدهند:
با توجه به این که تست نشتی هوا به هوا (خشک) از معمولی ترین روش های تست میباشد، در این مقاله به بررسی انواع روش های این نوع تست میپردازیم:
در این روش، تست از سنسورهای دیفرانسیلی استفاده میگردد؛ بدین صورت که اختلاف فشار ما بین دو طرف سنسور اندازه گیری می شود. بدین منظور، در یونیت تست نشتی با روش DP یک سمت سنسور به قطعه رفرنس با نشتی صفر و سمت دیگر به قطعه تستی وصل میگردد. این روش بالاترین دقت را در روش های تست هوا به هوا دارد. این روش برای قطعات با نرخ نشتی کم مناسب میباشد.
با توجه به این که در نقاط مختلف جغرافیایی فشار اتمسفر متفاوت است، برای اندازه گیری نشتی و عدم نیاز به کالیبره در نقاط مختلف از سنسورهای مطلق (Absolut) استفاده میگردد، که معیار سنجش آن نسبت به خلاء ایجاد شده در سنسور میباشد. این روش تست دارای دقت کمتری نسبت به حالت DP میباشد و در شرایط خاص جهت از بین بردن تاثیرات فشار اتمسفر استفاده میگردد.
در این روش تست از سنسور FLOW جهت اندازه گیری نشتی استفاده میشود؛ بدین صورت که قطعه توسط هوا فشرده پُر میشود، سپس دبی عبوری پس از تزریق کامل هوا اندازه گیری میگردد. این روش نسبت به روش DP دقت کمتری دارد و برای قطعات با نرخ نشتی بالا استفاده میگردد.
در تست هوا به هوا (خشک) تمامی ورودی و خروجی های قطعه، آب بندی میگردد. سپس، هوا از طریق یکی از مسیرها داخل قطعه تزریق میشود و بعد از تزریق هوا، به ترتیب مرحله پایداری و تست و خروج هوا صورت میگیرد. یکی از موارد مهم در تست های نشتی، آببندی نمودن کامل قطعه و تکرار پذیری تست ها می باشد.
در تست های نشتی برای ردیابی و بررسی محصول در مراحل تولید، میتوان از بار کد استفاده کرد و نتایج تست را براساس بارکد هر قطعه ذخیره سازی نمود. همچنین، در صورت نیاز میتوان از نتایج تست پرینت گرفت و بر روی قطعه چسباند که در مراحل مختلف برای کارشناسان و اپراتورها قابل رویت باشد.
از دیگر موارد قابل استفاده در یونیت های تست، قابلیت شبکه با المان های کنترلی دیگر است؛ به عنوان مثال، قابلیت شبکه با PLC جهت دریافت و ارسال فرمان ها و تنظیم پارامترها.
تست نشتی (LT) به عنوان روشی غیرمخرب و حیاتی، کاربردهای گستردهای در صنایع مختلف دارند و هدف اصلی آنها تشخیص و مکانیابی نشتی یا مسیری است که اجازه عبور ناخواسته سیالات را از قطعات یا سیستمها میدهند. از این رو در ادامه برخی از کاربردهای کلیدی و مهم لیک تستر مورد بررسی قرار داده شده است:
کاربرد تست نشتی در صنایع مختلف | |
اطمینان از عدم نشتی بنزین یا گازوئیل، عدم نشتی روغن ترمز، جلوگیری از خروج گاز مبرد و جلوگیری از آسیبهای زیست محیطی، عدم نشتی مایع خنک کننده جهت جلوگیری از گرم شدن بیش از حد خودرو، تضمین آب بندی مناسب برای عملکرد بهینه موتور ماشین | صنعت خودرو سازی |
اطمینان از استریل بودن تجهیزات تزریق و انتقال دارو و عدم نشتی، تضمین عدم نفوذ هوا یا رطوبت به داخل بسته بندی دارویی، اطمینان از عملکرد ایمن و بدون نشتی تجهیزات تنفسی و بیهوشی | صنعت پزشکی |
اطمینان از عملکرد صحیح و طول عمر دستگاهها، جلوگیری از ورود رطوبت و آلایندهها به بسته بندی قطعات الکترونیکی حساس | صنعت الکترونیک |
اطمینان از عملکرد بی نقص سیستم هیدرولیک و سوخت رسانی هواپیما، بررسی عدم وجود نشتی هوا در بدنه و ساختار هواپیما | صنایع هوا فضا |
جلوگیری از هدر رفت مواد و خطر انفجار، اطمینان از عدم نشتی برای حفظ ایمنی مخازن ذخیره سازی | صنایع نفت، گاز و پتروشیمی |
جلوگیری از نشت گاز مبرد جهت حفظ کارایی یخچال و فریزر | صنعت لوازم خانگی |
اطمینان از آب بندی سیستم حاوی مواد رادیو اکتیو نیروگاههای هسته ای و جلوگیری از نشت سیالات توربینهای گازی و بخاری | صنایع تولید انرژي |
دقت بالا
تکرار پذیری مناسب
ذخیره سازی اطلاعات
قابلیت ارتباط با انواع PLC وشبکه های صنعتی
نرم افزار ارتباط با کامپیوتر
ارتباط با پرینتر و بارکدخوان
استاندارد تست های نشتی به عنوان مجموعه ای از دستورالعملها، معیارها و رویههای مشخص هستند که برای اطمینان از کیفیت، دقت و افزایش قابلیت اعتماد در صنایع مختلف تدوین شده اند. اغلب این استانداردها بسته به نوع صنعت، فشار کاری سیستم، نوع وسایل، حساسیت مورد نیاز و هدف از تست متفاوت هستند که به صورت کلی در جدول زیر برخی از استانداردهای رایج ذکر میکنیم:
جدول استاندارد تست های نشتی | |
ASME Boiler and Pressure Vessel Code (BPVC) | مجموعه ای از استانداردها برای ساخت، طراحی و تست دیگهای بخار و مخازن تحت فشار هستند. |
ASTM International | تدوین استانداردهای مختلف در زمینه تست نشتی مواد |
ISO | سازمان بینالمللی استانداردسازی که استانداردهای جامعی در زمینههای مختلف از جمله تست نشتی ارائه میدهد. |
API | موسسه نفت آمریکا که استانداردهایی برای صنایع نفت، گاز، تست نشتی خطوط لوله و تجهیزات تدوین کرده است. |
جمع بندی
آزمون تست های نشتی یکی از ابزارهای حیاتی و مهم جهت حفظ ایمنی و کارایی سیستمهای مختلف به شمار میرود که روشهای رایج نام برده عمدتا توانایی بالایی برای شناسایی نشتیهای کم و زیاد داشته و از این رو در صنایع مختلف نظیر آب و فاضلاب، پتروشیمی و…. مورد استفاده قرار میگیرند. در همین راستا، شرکت ایونت با بیش از دو دهه تجربه به صورت تخصصی در زمینه طراحی و ساخت انواع دستگاه تست نشتی اعم از Differential B512 و سایر مدلهای پیشرفته سبد کاملی از تجهیزات تست نشتی فراهم آورده است و با ارائه مشاوره تخصصی، مشتریان خود را برای انتخاب بهترین دستگاه یاری میرساند.