تست نشتی هوا به هوا

تست نشتی هوا به هوا

تست نشتی هوا به هوا که با نام تست خشک نیز شناخته می‌شود، یک روش متداول و حیاتی برای اطمینان از آب‌بندی و سلامت قطعات گوناگون در صنایع مختلف به شمار می‌رود. مبنای اصلی این تست، اندازه‌گیری میزان هوای نشت کرده از قطعه‌ای است که تحت فشار قرار گرفته است؛ به همین دلیل، تست‌های نشتی ‌یاب هوا و گاز‌ های فشرده در صنایعی همچون خودروسازی، پزشکی، بسته‌بندی، لوازم خانگی و هوافضا کاربرد فراوانی دارند.

در ادامه این بخش از سایت اتوماسیون رویداد به بررسی روش‌های ترمیم نشتی کانال هوا و مکانیزم‌های اندازه گیری آن می‌پردازیم.

تست نشتی هوا به هوا چیست؟

تست نشتی هوا به هوا طیف وسیعی از صنایع و کاربرد‌های مختلف را پوشش می‌دهد و با استفاده از اصول فیزیکی و قابل اعتماد، اطلاعات دقیقی در مورد آب بندی قطعات مختلف ارائه می‌دهد؛ چرا که روش‌های متنوعی برای انجام آن وجود دارد که وابسته به نیاز و شرایط، قابل انتخاب هستند. هدف نهایی همه آن‌ها تشخیص و اندازه گیری نشتی هوا یا گاز از یک سیستم تحت فشار خواهد بود. بر این اساس در ادامه ماهیت کلی تست نشتی هوا به هوا را مورد بررسی قرار داده ایم:

  • تست نشتی هوا به هوا بر پایه فیزیک سیالات و رفتار گاز استوار است و با اعمال فشار هوا یا گاز به داخل یک قطعه آب بندی شده، هرگونه نشتی باعث تغییر در فشار یا جریان گاز می‌شود و با استفاده از تجهیزات دقیق قابل اندازه گیری می‌باشند.
  • اطمینان از آب بندی قطعات و سیستم‌ها نقشی حیاتی و مهم جهت حفظ کیفیت محصولات، ایمنی عملکرد، رعایت استاندارد‌های صنعتی و کاهش ضایعات و هزینه‌ها داشته و تست نشتی هوا به هوا ابزاری کلیدی برای رسیدن به این هدف خواهد بود.
  • در این تست پارامتر‌های مختلفی قابل اندازه گیری هستند و شامل نرخ نشتی(افت فشار در واحد زمان یا دبی حجمی) ، محل نشتی(استفاده از گاز‌های ردیاب) و اندازه تقریبی نشتی می‌شود.

تست نشتی هوا به هوا چیست؟

مکانیزم اندازه گیری تست نشتی هوا به هوا چگونه است؟

مکانیزم اندازه گیری تست نشتی هوا به هوا وابسته به روش مورد استفاده متفاوت خواهد بود؛ زیرا هدف از اندازه گیری، تعیین میزان هوایی است که از قطعه تحت فشار نشت می‌کند. بر این اساس در ادامه به دو روش اصلی تست نشتی پرداخته ایم:

روش اندازه گیری افت فشار

در روش اندازه گیری افت فشار، ابتدا قطعه آب بندی شده با هوای فشرده تا فشار معینی پر می‌شود و پس از قطع جریان هوا و پایدار شدن فشار، یک سنسور دقیق به طور مداوم در بازه‌های زمانی مشخص فشار داخل قطعه را ثبت می‌کنند. با توجه به اینکه وجود نشتی در قطعه سبب کاهش تدریجی فشار می‌گردد، این افت فشار در واحد زمان نرخ نشتی را نشان داده و معمولا برای واحد‌هایی نظیر پاسکال بر ثانیه بیان می‌شوند.

همچنین لازم به ذکر است توجه داشته باشید که حجم قطعه و تغییرات دما، موثر بر میزان افت فشار هستند به گونه ای که برای قطعات بزرگتر افت فشار کند تر رخ می‌دهد و تغییرات دما نیز می‌توانند بر نتایج اندازه گیری تاثیر بگذارند که در هر صورت باید از بروز آن جلوگیری شود.

روش اندازه گیری دبی عبوری

در روش اندازه گیری دبی عبوری ابتدا یک منبع هوای فشرده با قابلیت تنظیم دقیق دبی به قطعه متصل می‌گردد. در حالت اولیه، یک سیستم کنترل تحت فشار، فشار داخل قطعه را با مقدار ثابتی نگه داشته و میزان دبی ورودی که برای حفظ این فشار ثابت مورد نیاز است به عنوان نرخ نشتی قطعه، توسط فلومتر اندازه گیری می‌شود و مستقیم بر حسب حجم واحد در حجم زمان بیان می‌گردد.

در حالت دوم، دبی هوای خروجی از محل نشتی به صورت مستقیم اندازه گیری می‌شود. این روش بیشتر برای نشتی‌های بزرگ کاربرد داشته چرا که برای اندازه گیری دقیق دبی هوا از انواع فلومتر جرمی، تفاضلی فشار یا حجمی استفاده می‌شود.

در نتیجه، اندازه گیری مستقیم نرخ نشتی بر حسب واحد دبی و حساسیت آن نسبت به تغییرات دما خواهد بود.

مکانیزم اندازه گیری تست نشتی هوا به هوا

نشتی هوا در سیستم هوای فشرده را چگونه تشخیص دهیم؟

نشتی هوا در سیستم هوا فشرده می‌تواند به صورت قابل توجهی راندمان کمپرسور را کاهش داده و در نهایت منجر به هدر رفتن سرمایه می‌شود. بنابراین شناخت روش‌های تست نشتی هوا به هوا و گاز‌های فشرده اقدامی ضروری در راستای بهبود عملکرد صرفه جویی در هزینه‌ها و افزایش راندمان است که به بررسی هر یک از روش‌های کاربردی پرداخته ایم.

اسپری نشتی هوا فشرده

اسپری تست نشتی هوا به هوا شامل پاشیدن مایع تحت فشار بر روی ناحیه مورد نظر است به صورتی که مایع با فشار بالا روی قسمت مورد نظر زده می‌شود. بلافاصله در صورت وجود نشتی در محل حباب‌های هوا ایجاد شده و حتی کوچکترین نشتی‌ها نیز پیدا می‌شوند.

معایب اسپری تشخیص نشتی

شناخت معایب تشخیص نشتی هوای فشرده به شما کمک می‌کند تا براساس استاندارد‌های مجاز، بهترین راهکار را برای استفاده از روش‌های نام برده برگزینید:

  • برخی از شرکت‌ها ناچار به رعایت یکسری استاندارد‌های سختگیرانه هستند که بر این اساس ممکن است استفاده از اسپری برای تشخیص نشتی چندان درست نباشد؛ چون محصول تولیدی دچار آلودگی می‌شود.
  • با اسپری تشخیص نشتی نمی‌توانید متوجه میزان نشتی ایجاد شده شوید و در صورتی که میزان نشتی در قسمت‌های مختلف زیاد باشد احتمال انفجار بسیار زیاد خواهد بود.
  • اگر میزان نشتی در قسمت‌های مختلف سطح مورد نظر زیاد باشد، استفاده از اسپری فشرده هوا چندان معقولانه نخواهد بود.

دستگاه تست نشتی

دستگاه تست نشتی (Leak Tester) به عنوان ابزاری قوی و قدرتمند جهت تشخیص و اندازه گیری میزان نشتی در قطعات و سیستم‌های مختلف هستند. هدف اصلی استفاده از این دستگاه اطمینان از آب بندی و سلامت ساختاری سیستم خواهد بود تا از هدر رفتن موادی نظیر گاز جهت کاهش آلودگی، کارایی یا بروز خطرات ایمنی جلوگیری شود.

به طور کلی می‌توان گفت که دستگاه تست نشتی هوا به هوا با اعمال فشار یا خلاء به قطعه و اندازه گیری تغییرات فشار یا میزان جریان ماده عبوری موجود، میزان نشتی را مشخص می‌کند و سبب افزایش کارایی محصول نهایی می‌شوند.

مزایای استفاده از دستگاه تست نشتی

با توجه به حساسیت بالا صنایع هوایی، دارویی، پزشکی، هوا فضا و… خرید دستگاه تست نشتی هوا به هوا از اهمیت زیادی برخوردار خواهد بود؛ چرا که کوچک ترین نشتی در قطعات و سیستم‌های مورد استفاده در صنایع می‌تواند عواقب جدی و فاجعه باری به همراه داشته باشد.

  • افزایش کیفیت محصول
  • تضمین ایمنی
  • کاهش هزینه
  • بهبود کارایی سیستم
  • رعایت استاندارد‌ها
  • پیشگیری از ایجاد خرابی و تشخیص زود هنگام
  • افزایش طول عمر قطعات و سیستم‌ها
  • افزایش سرعت و دقت تست

روش تشخیص نشت اولتراسونیک

این روش به عنوان روشی تخصصی و غیر مخرب جهت شناسایی منابع نشتی در سیستم‌های تحت فشار یا با خلاء بالا به کار می‌روند که عمدتا اساس کار اولتراسونیک، تشخیص امواج صوتی با فرکانس بالا یا فراصوت است که توسط جریان سیال عبوری از یک دهانه کوچک تولید می‌شود.

با این تکنیک، گاز یا مایعاتی که از یک روزنه کوچک تحت اختلاف فشار عبور می‌کنند، آشفتگی ایجاد کرده و امواج صوتی را با طیف وسیعی از فرکانس‌ها تولید می‌کنند.

نشتی هوا در سیستم هوای فشرده را چگونه تشخیص دهیم؟

بهترین روش‌های ترمیم نشتی کانال هوا

بهترین روش‌های ترمیم نشتی کانال هوا

روش ترمیم کاربرد مزایا
نوار فویل آلومینیومی مخصوص (UL 181B-FX) درزگیری ترک‌ها و شکاف‌های کوچک، اتصالات و درزهای کانال‌های فلزی ارزان، استفاده آسان، چسبندگی خوب به فلز
درزگیر سیلیکونی (HVAC Grade) پر کردن شکاف‌ها و درزهای بزرگتر در اتصالات و زوایای کانال‌های فلزی، اتصالات فلنجی انعطاف‌پذیر، مقاوم در برابر دما و رطوبت، چسبندگی قوی
تعویض بخش آسیب‌دیده کانال آسیب‌دیدگی شدید، فرسودگی گسترده راه حل دائمی برای مشکلات اساسی
محکم کردن اتصالات سفت کردن اتصالات شل شده و عدمپرداخت هزینه‌های جانبی سریع و کم هزینه
تعویض واشرها و اورینگ‌ها واشرها و اورینگ‌های فرسوده یا آسیب‌دیده مؤثر برای نشتی‌های کوچک
استفاده از چسب‌های مخصوص آب‌بندی اتصالات مناسب برای نشتی‌های کوچک
جوشکاری ترمیم لوله‌های فلزی ترک خورده یا سوراخ شده تعمیر دائمی
استفاده از نوار تفلون جلوگیری از نشتی در اتصالات رزوه ای

جمع بندی

تست نشتی هوا به هوا روشی رایج برای ارزیابی میزان آب بندی سیستم‌ها و قطعات است که در این تست پس از بستن تمامی منافذ، هوای فشرده به آن تزریق شده و در نهایت با اندازه گیری افت فشار میزان نشتی موجود مشخص می‌گردد.

در واقع این تست به عنوان یک روش خشک شناخته می‌شود و در صنایع مختلفی نظیر خودرو سازی، هوا فضا، بسته بندی مواد و… کاربرد دارند. از این رو، شرکت اتوماسیون رویداد به عنوان سازنده‌ دستگاه تست نشتی طیف وسیعی از این تجهیزات را با دقت و فناوری پیشرفته تولید و عرضه می‌نماید که برای کسب اطلاعات بیشتر و انتخاب دستگاه مناسب با نیازهای صنعتی خود می‌توانید با کارشناسان مجموعه تماس بگیرید و خرید خود را بدون واسطه انجام دهید.

Tags: No tags

Comments are closed.